Een eerbeTOON in 80 regels…

28 januari 2018

 

In 1708 ergens in Brabant wordt Henricus Jan Gruijters geboren. Hij is de stamvader van de man die straks op 5 februari de respectabele leeftijd van 80 jaar gaat bereiken. Toon Gruijters, voor velen ook wel Ome Toon,  die meer dan zijn halve leven verbonden is met SVIJ. Uit de vele functies die hij heeft bekleed bij zijn club, blijkt de enorme liefde en verbondenheid. Ook nu nog is hij onmisbaar in de organisatie van deze bijzondere vereniging.

De familie verhuisde van Velsen Noord naar de Zeeweg in IJmuiden. Dat was vlak bij sportpark Schoonenberg waar  SVIJ toen speelde en Toon werd lid. Al heel snel jeugleider en dat beviel zo goed dat hij al heel snel in de jeugdcommissie plaats nam. Hij maakte de verhuizing mee naar Zeewijk en daardoor een enorme groei van  jeugdleden.

De Jeugdleider Toon

Legendarisch zijn de verhalen over Ome Toon als jeugdleider. ’s Maandags voor de training van de jeugd werd bij de kleedkamer de verlichting van de fietsen gecontroleerd. Kwam je zonder licht, dan stuurde hij je prompt weer naar huis. Geen handdoek mee…. Ga die dan eerst maar thuis halen.

Ook het verhaal van zijn hond Boris de Bouvier, de huishond van SVIJ en iedereen kende hem. Boris pikte de sokken uit de schoenen van de kinderen. Boris rende dan rond het veld met daarachter alle kinderen die hun sokken terug wilden.

Heeft prachtige tijden meegemaakt met de jeugd van SVIJ. Nog steeds wordt er gesproken over de jeugdkampen. Op facebook zijn tegenwoordig de filmpjes terug te zien waarin ook een jonge Toon Gruijters is te vinden. Zelf is hij zo’n 5 keer op kamp geweest naar Stroe. Onvergetelijk voor hem zijn de uitwisselingen met clubs uit Engeland en Denemarken..

Jeugdvoorzitter Toon

Iemand schreef ooit in 2004: Toon Gruijters, een persoon die een grote stempel heeft gedrukt op het jeugdvoetbal bij SVIJ. Met een groot hart en enthousiasme heeft hij zich ingezet voor het wel en wee van de jeugd bij SVIJ. Het aantal jeugdleden groeide tot grote hoogte; heel veel C-D en E junioren, 5 B en 3 A junioren elftallen.  Nog beter bekend zijn de zuurkoollopen van SVIJ. Toon kreeg als bijnaam: Guppenkoning

Voetballer Toon

Begonnen bij Kinheim (in Velsen Noord) waar hij de selectie heeft gehaald en afgesloten bij SVIJ in het vermaarde elftal genaamd The Old Blitz.  Zij waren toen het 7de elftal (de veteranen) en werden zelfs in het seizoen 76-77 kampioen. Slechts één keer is hij het veld uit gestuurd wegens…..: Godslastering… Drie wedstrijden schorsing.  Terecht !!

Scheidsrechter Toon

In een schitterend tenue, zoals het hoort bij een scheidsrechter heeft Toon vele wedstrijden gefloten bij de jeugd, de Dames en de lagere seniorenelftallen. Zelfs bij Rijnsburgse Boys heeft hij nog een paar jaar jeugdwedstrijden gefloten. Dan ging hij op zaterdagochtend op en neer naar Rijnsburg om de wedstrijdjes van zijn kleinkinderen (Chantal en Kaj) te leiden. Vaak bleef hij daar om samen met zijn zoon Ton te kijken naar het eerste van Rijnsburgse Boys.

Voorzitter Toon

Op een gegeven moment was er geen voorzitter meer. Niemand wilde het stokje overnemen. Een commissie van wijze mannen werd door de vergadering benoemd en erevoorzitter J. vd Linde heeft toen een aantal gesprekken gevoerd en Toon overgehaald om voorzitter te worden. Hij heeft SVIJ gedurende een periode van acht jaar geleid. “een eerlijk en oprecht mens….”  Zo is hij als voorzitter de geschiedenis van SVIJ in gegaan.

Toon en het clubblad

Nog niet heel lang geleden heeft SVIJ afscheid genomen van “de Kap”  het wekelijkse clubblad. De verslagen, het programma en de activiteiten werden op stencil gezet en door een ploeg met Toon als aanvoerder afgedrukt, in elkaar gezet en naar de bezorgers gebracht. Zelf deed Toon samen met zijn vrouw Elly (waarmee hij al meer dan 55 jaar is getrouwd) er ook nog 30 in de brievenbus.. Het werd een hechte vriendengroep van zo’n acht personen die wekelijks bij elkaar kwam en het clubblad in elkaar zette.

Supporter Toon

Natuurlijk was en is hij de trouwe supporter van het eerste elftal van SVIJ. Ook zijn twee zoons zijn ook jarenlang als speler steunpilaren geweest van het eerste team. En hij heeft ze niet alleen gevolgd bij SVIJ. maar zoon Ton ook nog bij Haarlem en zoon Erik bij Telstar. Nu volgt hij wekelijks de verrichtingen van kleinzoon Senne in SVIJ JO13-1.

Krantenbeul Toon

Hij is verantwoordelijk voor het verzamelen van oude kranten. Door zijn inspanning wordt er jaarlijks zo’n 40 ton papier opgehaald. Zijn motto: Het geld ligt op straat.. heeft de jeugd van SVIJ al heel wat centjes opgeleverd.

Erelijst van Toon

In 1993 benoemd tot erelid van SVIJ. Drager van de zilveren KNVB bondsspeld. Het  Toon Gruijters Jeugdtoernooi. Hij krijgt altijd het laatste woord op de jaarvergadering.

En toch…

Het jeugdtoernooi met zijn naam wordt door omstandigheden al een paar jaar niet meer gehouden. Er moet iets anders voor in de plaats komen, iets blijvends want dat verdient hij . Een Wall of Fame? Ach, foto’s verdwijnen na verloop van tijd. Moeten we het guppenstadion vernoemen; Kap nou wordt Toon Gruijters Arena. Ik denk toch meer aan iets anders. Het plein bij de fietsenstalling naar hem vernoemen?? Het mooiste zou toch zijn de weg van het hek naar de kantine: Toon Gruijters Boulevard..!

Op Maandag 5 februari wordt Toon 80 jaar en hierbij wil ik hem en zijn familie hartelijk feliciteren en ik hoop hem nog jarenlang bij SVIJ te ontmoeten.

Willem Kruijer


Geef een reactie