“Alle 10 SVIJ”; deel 1

22 juni 2020

10 dames of heren in willekeurige volgorde! 10 mensen die zich inzetten voor de voetbalvereniging SVIJ. 

Voor u ziet u een nieuw item binnen onze rood-witte SVIJ-gelederen. De komende maanden ontvangt u om de drie, vier weken een interview van iemand uit de SVIJ-familie. Het ligt in de bedoeling om 10 zogenaamde “echte SVIJ-ers” aan het woord te laten, waarmee wij trachten meerdere kanten van onze vereniging te belichten. Echte SVIJ-ers dus die (een ieder op zijn of haar manier) druk zijn met onze club! Wij hopen u hiermee als lezer een nog duidelijker beeld te kunnen geven van wát er zich binnen onze vereniging allemaal afspeelt en wat ons allemaal bezighoudt! 

Namens SVIJ wensen wij u heel veel leesplezier toe bij de eerste editie van; “Alle 10 SVIJ”. 

Deel 1; “Alle 10 SVIJ”; 

Achternaam; Groen 

Voornaam; Frans 

Leeftijd; Sinds een paar maanden 52 jaar. 

Beste Frans, jij mag het spits afbijten in de eerste reeks van; “Alle 10 SVIJ”. Voel je, je vereerd? 

Ja ik voel me heel erg vereerd! Vooral omdat ik zelf nooit SVIJ lid ben geweest!  

Vertel eens Frans; hoe ziet jouw gezin eruit? En vanwaar jouw verwantschap met onze club? 

Wij zijn met zijn vijven in huis. Mama Yvonne en Papa Frans, dochters Alison (19), Celina (17) en zoon Randall (14). Zoon Randall begon in 2009 op 3 jarige leeftijd bij SVIJ. Hij mocht zich met tientallen talentvolle guppen meten. Daarbij kregen ze prachtige clubtenues aangemeten van grote clubs als Ajax, Juventus, Chelsea. Als enthousiaste papa begon ik van de trainingen en wedstrijdjes foto’s en filmpjes te maken. Eenmaal bij de F-jes aangekomen bleek 1 van de trainers vaak in het buitenland te moeten vertoeven voor zijn werk. Door de wedstrijdjes te filmen en op YouTube te zetten kon hij toch zijn dochter volgen. Later is ook onze dochter Alison bij een meidenteam begonnen. Toen de trainer daar uitviel heb ik driekwartseizoen geprobeerd de meiden iets over voetbal te leren. Het is ons niet gelukt om in die periode een wedstrijd te winnen, maar als coach was ik er bijzonder trots dat we toch een keer gelijk hadden gespeeld! Later beleefde Alison hoogtepunten door op dezelfde dag kampioen te worden met zowel de D1 meiden als de B1 meiden! Randall maakte inmiddels deel uit van het historische SVIJ team dat jaar na jaar om de titels speelde en nu onder de naam JO16-1 verder zal gaan. Zelfs de meest fanatieke SVIJ-kenner is de tel kwijt geraakt met het aantal titels dat het team inmiddels heeft behaald. Lijkt me trouwens een goeie vraag voor de volgende SVIJ pubquiz 😊. In 2010 werd ik gevraagd om mee te denken over de aanleg van een guppenveldje. Ondanks dat ik een daar een heel beperkte rol bij speelde ben ik altijd nog supertrots als ik het hek van SVIJ binnenloop en de prachtige guppenarena zie liggen. En elke zaterdag als daar de guppen strijden om elke grasspriet en proberen de letters van de boarding te schieten dan krijg ik een warm gevoel van trots omdat dat zij de kans krijgen om op zo’n mooi veldje de eerste beginselen van voetbal te leren.   

Als wij heel lang teruggaan in de tijd met elkaar; Wie was toen kleine Fransje? Wat kan je over hem vertellen? Zijn er bijvoorbeeld broers en zussen en wat deden jouw ouders voor de kost? En kende jij de club SVIJ eigenlijk al? 

Kleine Frans woonde vanaf zijn geboorte in IJmuiden-Oost. Zijn vader werkte bij de rijkspolitie in Haarlem, zijn moeder werkte parttime op de administratie van een school in Velsen. Hij had een oudere zus. Frans kwam pas rond mijn 20e bewust met SVIJ in contact. Mijn aanstaande zwager speelde als opvallende keeper in de hoogste regionen van de SVIJ selecties (Erwin Brouwer). Ook zijn vriend Paul Dekker kwamen we regelmatig tegen. Paul was jarenlang ook de trainer van Alison en nu weer van Randall. 

Jij staat bekend als dé camera-expert binnen onze vereniging. Menig evenement heb jij voor onze club op de harde schijf gezet. Kun jij een aantal hoogtepunten noemen uit het verleden Frans? 

Nou, zoals gezegd zijn dat er verschrikkelijk veel. Elke zaterdag was een hoogtepunt en zaterdag is natuurlijk nog steeds de mooiste dag van de week. Als ik door de geschiedenis loop en de beelden terugkijk dan kunnen we wel een paar boeken vullen denk ik. Sportieve successen waren o.a. het kampioenschap van Randall met de F1, de dubbele titel op een dag van Alison, al die spannende kampioenswedstrijden, toernooioverwinningen bij IJmuiden en OG…Dan waren er de randzaken en evenementen. Het Coen Moulijn F1 toernooi in Rotterdam, fakkeltochten met de kinderen en ouders, kamperen op het hoofdveld van SVIJ met de kids, het toernooi op Texel, een internationaal toernooi in Friesland waar een echte interland werd gewonnen tegen het Duitse Tannenheim (3-1) en waar we het historische WK duel tegen Spanje keken (5-1). De SVIJ voetbalschool was altijd fantastisch. De olieboltoernooien, de opening van de guppenarena, de winst in de pubquiz van SVIJ in november, de 24 uur van SVIJ, de keren dat ik in het zonnetje werd gezet als cameraman van het team met als hoogtepunt afgelopen najaar waar de titel van de JO15-1 aan mij werd opgedragen na een zeer moeilijk jaar. Jeetje nu ik het allemaal zo opsom, merk ik pas hoe zeer je leven verbonden is met SVIJ!!! En ik realiseer me dat ik zoveel hoogtepunten nog niet heb genoemd… 

Wat betekent SVIJ voor jou? 

Zoals bij de vorige vraag aangegeven is SVIJ gewoon een groot deel van de leven geworden, Wat het me het meeste aanspreekt is het team gevoel, het wij gevoel. De betrokken ouders. De geweldige trainers Erik, Paul en Dennis. Zij sleutelen niet alleen aan het voetbalvermogen van de jongens maar ook aan het sociale en opvoedkundige deel van de jongens. Maar ook al die tientallen andere trainers die er meerdere keren in de week staan om er iets leuks en sportiefs van te maken voor onze kinderen. SVIJ is voor mij het hart van de samenleving. 

SVIJ volstaat als een echte oude krantenclub. Spaar jijzelf ook mee Frans en vind jij de mogelijkheden die er geboden worden om oude kranten te sparen duidelijk terug? 

In het verleden hebben we karrevrachten kranten gebracht met als drijvende kracht ome Toon die ons er altijd fijntjes aan herinnerde dat er nog ruimte was in de container. De laatste jaren is de klad er een beetje ingekomen. Enerzijds door het gemak van de papierbak om de hoek en anderzijds door er simpelweg niet mee bezig zijn geweest 

Je bent een voetbalvader in hart en nieren! Heb jijzelf eigenlijk een lekker balletje kunnen schoppen? 

Mijn ouders vonden voetbal te gevaarlijk en daarom ging ik op atletiek. Ook een hele sport hoor! Ik werd ooit 19e van Nederland met discuswerpen en 26e van Nederland met kogelstoten! Ik moest mijn voetbaltalent dus op het schoolplein vertonen en speelde met vriendjes op de trainingsvelden van Telstar. Daar mochten we vaak ballen met de Telstarspelers zoals Floortje Buma, Jantje Nederburg, Fredje Bischot, Hennie Meier, Marcel Liesdeken weet veel hoeveel anderen. Geweldig als je een jaar of 14 bent. Uiteraard is het heel teleurstellend dat ik nooit voor SVIJ kon uitkomen. Dat heeft SVIJ ten minste vier titels gekost, maar gelukkig kon ik mijn kinderen naar voren schuiven. 

Denk jij buiten de rol om die jij nu hebt binnen onze club, ooit nog iets (in welke vorm dan ook) te kunnen betekenen voor SVIJ? Denk op bestuurlijk niveau, organisatorisch niveau of wellicht op gemeentelijk niveau!!! 

Zeg nooit nooit, maar in deze fase van in mijn leven kan en wil  ik dat niet. Maar over 5 of 10 jaar kan dat heel anders zijn. 

Zonder specifieke namen te noemen of bepaalde rollen aan te wijzen; Zie jij nog verbeterpunten liggen op en rondom ons complex? 

Ja ruim voldoende. Ik kijk liever zelf naar alle dingen er wel zijn en die wel goed gaan. En dan zie ik bij SVIJ een grote groep vrijwilligers die keihard werkt om de jeugd te kunnen laten voetballen op zaterdag. Dan zie je dat er heel veel titels worden binnengehaald. Dan zie je dat er veel word geleerd en er voldoende faciliteiten zijn. Dan zie je hoe groot ook het meidenvoetbal is geworden. Ik zeg dan; tel je zegeningen. Je weet dat je werkt met vrijwilligers en beperkte budgetten. Dan weet je ook dat er maar een paar speerpunten kunnen worden opgepakt en er keuzes moeten worden gemaakt.  

Ongetwijfeld heb jij vanuit de wandelgangen weleens iets vernomen over een fusie met Stormvogels! Kun jij eens specifiek aangeven wat jouw gedachten daarbij zijn? 

Er is natuurlijk niets mooiers dan je buurman voetballend een pakslaag te geven. Naar zulke buren derby’s kan je het hele seizoen uitkijken!, Altijd veel strijd, emotie. Maar als je er heel rationeel naar kijkt, is het natuurlijk niet logisch dat twee clubs zo dicht bij elkaar zitten en dubbele kantines hebben en moeten vissen in dezelfde vijver van jeugd. Voor Zeewijk zou het mijn inziens beter zijn als daar 1 grote club zou ontstaan. De teams kunnen beter worden ingedeeld ook met meer gelijkwaardiger niveaus binnen de teams. Er zou meer synergie ontstaan in de bedrijfsvoering/exploitatie. Ik zie in een fusie veel meer voordelen dan dat ik nadelen zie. 

Stel; Je loopt morgen van geluk onder buslijn 74 en je bent hartstikke dood. We hopen dat natuurlijk niet maar stel…. Hoe denk jij dan dat er op SVIJ over jou gesproken zal worden? 

Ik hoop dat iedereen dan terug denkt aan alle leuke beelden die zijn gemaakt van wedstrijden, toernooien en evenementen waardoor veel ouders hebben kunnen (na)genieten van de sportieve prestaties van hun kinderen. In de praktijk zal wel gesproken worden over die malloot die altijd met een camera rondliep … 

Frans! Heel sportief dat je meewilde werken aan het item “Alle 10 SVIJ”. Dank daarvoor. Met welke vraag moeten we starten wanneer we de nummer 2 in ons rijtje, tante Bea Levasier gaan interviewen? 

Dank voor de eer en het was me een genoegen om wat oude koeien uit de sloot te halen. Nou persoonlijk ben ik heel benieuwd naar hoeveel biertjes Bea in haar carrière voor SVIJ heeft getapt…. 

Aan het woord was Frans Groen. Namens de initiatiefnemers van “Alle 10 SVIJ” danken wij Frans voor zijn openhartigheid. De volgende editie hopen wij good old (tante) Bea Levasier aan het woord te laten. U hoort zsm van ons!!! 


Geef een reactie