Bloemendaal JO14-2 – SVIJ JO14-1

15 april 2019

Onder de 14x DS…

Kick Wilstra, Roel Dijkstra en Ronnie Hansen! Zomaar wat namen die verbonden zijn aan meer dan 50 jaar voetbal in combinatie met stripverhalen. In Eindhoven hebben ze de PSV-Laan. In Kerkrade de Roda JC-Ring. In Amsterdam de Arena-Boulevard. Vanuit een ver verleden is de Coen Moulijn-Weg neergelegd rondom het stadion van Feyenoord. In Friesland hebben ze nog altijd “ús Abe” hoog zitten en ligt de Abe Lenstra Boulevard rondom het stadion van Heerenveen. Een eervolle vermelding is er ook nog voor Almere, waar ze het Kick Wilstra-plantsoen hebben aangelegd nota bene vernoemd naar de bovengenoemde stripheld.

Sinds vandaag, lees zaterdag 13/04/2019 heeft de fietsroute die gaat van Bloemendaal naar IJmuiden (die achterlangs door het bos en uitkomende bij Ridderrode) ook een speciale naam gekregen. De burgemeesters van beide dorpen hebben dat maandag bekend gemaakt in een collectief persbericht.

De genoemde route heet vanaf vandaag de DS-route. De DS-route hoor ik u denken. Hoe zit dat? Heeft dat te maken met het type van het automerk Citroën waardoor deze naam gekozen is? Of heeft het te maken met de afkorting Door Schakelen? De route levert namelijk een geweldig fietsavontuur op waarbij je van quit-af-aan moet Door Schakelen om tegen die venijnige heuveltjes op te komen of juist deze met rasse schreden wil afdalen….

Voor de hand ligt natuurlijk ook dat de route is vernoemd naar de DS van Bloemendaal of-te-wel de dominee van het aloude en zeer bekende en beruchte maar reeds opgedoekte PZ. Dit PZ waar menig ‘verward’ mens werd opgesloten, had in de jaren 30 zijn eigen dominee die op iedere zondag zijn zegeningen gaf aan honderden ‘gestoorden’ die al dan niet vrijwillig opgesloten zaten.

Nee. De DS-route heeft niets te maken met deze dominee van weleer.

De DS-route is vanaf nu vernoemd naar Dannick Stoker. Snapt u ‘m… Deze 12-jarige voetbalgek is de jongste persoon ooit die iets naar hem of haar vernoemd krijgt. Dannick gaat illustere en vele bekende Nederlanders voor in goed gezelschap. Alle verzetshelden ten spijt! Jan Smit was 15 toen hij zijn eigen plein in Volendam kreeg! Hansje Brinker kreeg een hele dijk omdat hij zijn vinger ergens instopte maar was toen al 16! Clarence Seedorf kreeg in Madrid ook een borstbeeld maar bleek op zijn 25ste en na 3 CL overwinningen al 37 te zijn..

Dannick moet alleen Bartje voor zich dulden. Die van de bruine bonen, weet u wel. Die was 7 en kreeg toen al een standbeeld! Belachelijk natuurlijk. Maar dat neemt niet weg dat Dannick voor nu altijd ook is vastgelegd. De Dannick-Stoker-Route.

3 voetbalmoeders kregen vanmiddag na de wedstrijd de opdracht om heuse plaatsnaambordjes op te hangen. Tegen de wind in stumpend hebben zij, met een enorme hagelbui tussendoor, meerdere plekken van deze route voorzien van blauwe straatnaam-borden.

Het was hangen en wurgen vandaag. De positieve uitslag van Badhoevedorp viel als een klamme deken over ons heen. Het verlamde ons, het speelde ons parten. Het moest dus uit een ander vaatje komen. Niet goedschiks dan maar kwaadschiks. Niet mooi maar wel doeltreffend en effectief! Daarin zijn we meer dan geslaagd. De sterkhouders gingen voorop vandaag. De schouders moesten eronder. Het frivole werd aan de kant geschoven en moest worden vervangen door noeste arbeid.

We gingen van 1-0 naar 1-1. Van 2-1 naar 2-2 en van 2-2 naar 2-3. Door die dekselse Dannick. Een ventje van 12 jaar oud. Een ventje dat voetbal leeft, ademt en uitstraalt. Wil altijd meedoen met ons, ondanks dat hij in de wetenschap leeft dat hij aan weinig speeltijd toekomt. Maar vandaag deed hij het. Stond op de enige, juiste plek.

En wij? Wij sprongen Dannick om de nek. Allemaal en stuk voor stuk. Het was een jongensdroom. Een stripboek-waardig-verhaal. Het heeft kennelijk zo moeten zijn…


Geef een reactie