De geschiedenis herhaalt zich….

5 december 2017

Het was 7 december 1966, Ajax – Liverpool in het Olympisch Stadion te Amsterdam. Het werd een historische 5 – 1 overwinning. Ik was erbij, maar ik heb niets gezien. Het was de beroemde mistwedstrijd. Ruim 60.000 toeschouwers op de tribunes en niemand heeft de doelpunten gezien. Daarna ben ik ook nooit meer naar Ajax gegaan, je ziet toch niets.

Niet lang geleden waren we met een heleboel SVIJ-ers bij een wedstrijd van AZ in hun stadion. Ook nu weer een duel in de mist. Vanaf de tribune was niets te zien. We zijn voortijdig naar huis gegaan en met de hand op de vangrail naar huis geschoven.

Het is 2 december 2017, SVIJ MO15-1, de topploeg van Dennis en Pieter naar Castricum voor een pittig duel. Onderweg was het zicht door de mist een stuk minder, maar toen we de tunnel uitkwamen werd het nog veel dichter. Door de mist, misten we bijna de afslag naar Castricum en op de laatste rotonde ging het helemaal mis.

Er vielen ijskoude druppels in je nek van de bomen die rond het veld stonden en dan die dikke mist op het veld. Voor deze keer had ik mezelf geposteerd achter het doel van onze doelvrouw Jamie. Vanuit de spelersgroep was kritiek gekomen op de gepubliceerde foto’s. De verdediging kwam er volgens de meiden karig af. Dus vandaar.

Van de eerste periode heb ik dan ook weinig gezien. De wedstrijd speelde zich voornamelijk af op de helft van Castricum. Ik hoorde wel juichen en dat deed me weer denken aan 1966 in het Olympisch Stadion. Toen hoorden we juichen in de verte en dat geluid kwam als een wave naar ons. Pas minuten later hoorden we dat er gescoord was.

Nu moest ik steeds aan Jamie vragen of er gescoord was en wie de doelpuntenmaakster was. Maandag heb ik een afspraak met de oogarts. SVIJ was heel scherp en ik hoorde dat Lisa en Nikki een doelpunt hadden gemaakt. Achterin is het niet te doen voor de tegenstander. Merel, Anouk, Katie, Ashley en Isabella vormen samen een ondoordringbare muur. Mocht er toch iets gebeuren, dan is er nog altijd Jamie.

Op het middenveld heerste deze keer Maartje. Ze had er zin aan, met heerlijke bewegingen waardoor haar vader van verbazing bijna achterover sloeg. Helaas moest SVIJ ook een tegenslag incasseren. Indy de B. verliet het speelveld met een lastige enkelblessure.

Prima gevoetbald en met een verdiende 3 – 1 overwinning terug naar IJmuiden. De mist was bijna opgelost, zonder problemen de weg op. Ondanks de weersomstandigheden heb ik weer genoten van dit SVIJ team. Er staat de meiden nog één zware wedstrijd te wachten; het duel om de titel.

Het was weer een enerverende ochtend

Willem Kruijer


Geef een reactie